Ползите от фитнес уредите в залите са добри и може би достатъчни за хората, които искат да имат големи мускули без да тренират за атлети. Сега ще поговорим малко за последиците от тяхното използване и ще оставим вие да прецените дали да ги използвате като основа на вашата тренировка или може да направите и друг избор.

Както вече казахме, уредите са за хората които искат да изолират мускулите си, и да ги направят да изглеждат големи и силни. Те са подходящи за начинаещи, поради липсата от риск от травми по време на изпълнението, също така се фокусират изцяло върху мускула и поради изолиращия ефект мускула ще се натовари максимално добре. Проблемът обаче за повечето хора е, че не осъзнават каква огромна дупка оставят. По време на тренировка на уред, вие учите нервната си система на определено движение, като така тялото ви го приема и заучава за да си изготви шаблон. Проблема обаче е,че когато научите тялото си на това движение, всъщност то забравя да включи стабилизиращите мускули, тъй като то няма нужда от тях благодарение на стабилизирането на уреда което оказва върху тялото ви.

Например, когато правим клекове с щанга, ако използваме уред на който да правим тези клекове – вместо със свободна тежест ще изградим големи мускули, които всъщност ще са изградени на слаба основа. Тъй като тялото ви се научава да не включва стабилизиращите мускули, благодарение на уреда, мускулите няма да знаят какво да правят в ситуация, когато се наложи да изпълним клек с тежест в отсъствието на стабилизиращата машина. В подобни ситуации тялото ни губи баланс и се опитва да се стабилизира, но поради неправилно заученото движение, стабилизиращите мускули ще опитат да се включват но най-вероятно ще се провалят. Стабилизиращите мускули не участват пряко в движението, но спомагат за правилната стойка на изпълнение, така ще имате по-добра основа на тялото върху която да градите мускули. Те поддържат баланса ни и изправената стойка на тялото, когато се движим. Ако се замислим, ще осъзнаем колко важни всъщност са мускулите които вършат черната работа.
Неправилно заучаване на движенията – пречи на правилното им изпълнение, намаля ефекта от тренировката и най-вероятно ще доведе до контузии,травми и проблеми със стойката ви поради риска от неконтролирането на тежестта и тренирането на дадени мускули в отсъствието на техните „помощници“.

Ако се чудите как да поправите тези пропуски, то отговорът е много прост, използвайте свободни тежести! Разбира се може да използвате смесен вид на тренировка или изцяло свободни тежести. В крайна сметка избора е ваш, ако искате големи мускули и не много добри основи, то ясният избор са уредите. Ако обаче искате големи мускули и добра основа, то неминуемо трябва да включите упражнения със свободни тежести (упражнения с щанга, дъмбели, и други тежести, при които трябва да балансирате придвижването на тежестите сами).

 

By Admin

Вашият коментар