Винс Жиронда

През 1917 година е роден Винс Жиронда. Човекът, който изобретява скотовата пейка. Без хора като него, днес фитнесът и бодибилнгингът нямаше да са такива каквито са, защото той оставя трайна следа в историята. Използвайки и експериментирайки с нови методи, нови диети и нови упражнения.

По онова време много от хората не са чували за неговите методи, те са нещо ново и различно. Той бързо изгражда името си като един от най-добрите бодибилдинг треньори, привличайки много от известени актьори и бодибилдъри.

Познат още като „Железния Гуру“, това е историята на Винс:

Биогафия:

Той е роден на 9ти Ноември, 1917-та година, в Бронкс, Ню Йорк, но по-късно цялото семесйство се преместват в Лос Анджелис.

По това време на баща му, който е работил, като каскадьор, е предложена работа в един от популярните филми. Вдъхновен от баща си, Жиронда се опитива да тръгне по неговите стъпки.

Началото:

След като вижда снимка на Джон Гримек и решава че не е достатъчно едър, че иска да има по-хубаво тяло за да изглежда по-добре и да е по-силен.

Той започва да тренира за първи път на 22 години.

В началото той е тренирал в местен фитнес на YMCA, но след 8 месеца се премества и започва да тренира в залата на братята Ийстън. Там те виждат неговият хъс и желание да се развива. Те го обучават допълнително и го правят фитнес инструктор в залата им.

Там той придобива още опит благодарение на времето през което има възможност да експериментира с различни на вид упражнения и тренировки и да забележи как се отразяват на различните хора.

Няколко години по-късно той открива свой собствен фитнес в северен Холивуд, Калифорния, през 1948. И неговата фитнес е бил като забележителност. Намирал се е изключително близо до Юнивърсъл Студиос и Уорнър Брадърс и не случайно е привличал много от актьорите.

Постижения:

Освен инструктор той също така се е и състезавал професионално. Някои от постиженията са му:

1949 Про Мистър Калифорния: 4-та позиция

1950 Мр. САЩ: 4-та позиция

1952 Мр. Америка: 2-ра позиция

1958 Мр. САЩ: 3-та позиция

1962 Мр. Вселена: 2-ра позиция

Въпреки, че може би не изглежда впечатляващо, трябва да се има предвид, че по това време не е имало Мр. Олимпия и това са били едни от най-популярните състезания.

Причината поради която не е печелил тези състезания се смята че е свъзана с начинът по които е изглеждал. Стандартите са били по-различни. Той е винаги е бил с изключително малък процен подкожни мазнини и нацепен, за разлика от почти всички останали бодибилдъри, които са се състезавали тогава.

Неговите мерки са били следните:

Тегло: 83.9 – 88.5 кг.

Височина: 172.5 см.

Първият Мр. Олимия:

С годините неговата слава става все по-голяма. Той е един от най-търсените и желани лични треньори. През 60-те години на 20ти век, той става още по-влиятелен. Това се дължи на факта че много от хората които тренират под неговия взор започват да печелят едни от най-популярните състезания.

Такъв е случаят с Лари Скот, който с помоща на Винс, печели първото състезание на Мистър Олимпия през 1965.

Желязния Гуру:

Жиронда е бил известен като изключително ефикасен треньор, както на филмови звезди, така и на бодибилдъри. Смятало се е, че той може да вкара във форма всеки човек, за по-кратко време от който и да било друг.

Списъкът с хора, които той е тренирал и които са посещавали неговата зала е изключително дълъг. Само част от тях са:

Лари Скот, Джейк Стейнфилд, Луи Феригно, Франк Зейн, Арнолд Шварценегер, Дон Хоуорт, Робърт Блейк, Шер, Клинт Истууд, Дензъл Уошингтън, Джеймс Гарнър, Брайън Кейт, Робърт Макрей, Ерик Естрада и др.

В този период, той става известен и като Желясния Гуру. Прякор който му се дава от Дийн Уолтър. Един от известните редактори и бодибилдинг журналисти по това време.

Една от отличителните му черти с която е запомнен е неговият темперамент и силен характер. Той не се е страхувал да каже нещата така както са. Има много истории за това как е гонил хора от фитнеса си понеже не са следвали неговите съвети при положение, че са си платили да им бъде личен треньор.

Една от най-известните истории е свързана дори с Арнолд. Когато той пристигнал за първи път в залата на Винс, Арнолд започнал да се изтъква, кой е, от къде ида и тн. Изобщо не заинтересован от надуването му, отговорът на Винс бил, че той е просто един дебел, знаеш-какво.

Правилно хранене, диета и добавки:

Той е известен с върдението си, че бодибилдингът е около 90% хранене и останалото тренировките и почивката.

Той е един от най-ранните привърженици на нисковъглехидратната диета (НВД). Той е известен с неговата диета, която е съставена почти само от пържоли и яйца. Според него разликата между добрите резултати и липсата на такива се дължи почти изцяло на това какво ядем. Точно заради това той е вярвал, че ниско въглехидратна и висовко мазнинна диета и много протеин е начинът да се храним правилно, когато търсим качествени разултати в залата. Препоръчвал е яденето на  до 36 яйца на ден, което според него като ефективност се равнявало на приема на дианабол (метан).

Вярвал е много в натуралния бодибилдинг и е твърдял, че никога не е взила химия през неговата кариера. Смятал е, че химията предразполага за грубовати и грозни форми на тялото.

Препоръчвал е приемането на изсушен черен дроб на таблетки и келп (кафяви водорасли).

Философия на трениране и методи:

Винс Жиронда е един от първите хора, които говорят и препоръчват да се тренира с висок интензитет. Той измисля методът на трениране 8х8.

Той е бил против много от най-разпространените и базови упражнения. Това негово виждане е било посрещано с много скептицизъм в началото.

Гърди – За него лежанката е ненужно упражнение, защото поставя голямо напрежение върху предното рамо. Това натоварване е нежелателно и може лесно да доведе до травми и не изгражда мускулът така, както той е смятал за добре. За заместител той е измислил по-различен начин на изпълнение на лежанката. Упржнението тип – Гилотина. Където на смит машина с широк хват се изпълнява това избутване и лоста се спуска към врата вместо към гърдите.

Друго упражнение което той е измислил е Кофичките тип Жиронда, което са по-различен начин на изпълнение на стандартните кофички. Те са едно от най-ефективните упражнения за стимулирането на почти целия мускул.

Крака – Той е бил против и стандартните клекове. Според него това упражнение не си заслужава, защото развива прекалено много седалищните мускули и задното бедро и ханша. По този начин се губят красивите и естествени пропорции на тялото. Той е препоръчвал като заместители: Разгъване (екстензии) за предно бедро, бедрено сгъване, хакен клек и упражнението, което той е измислил – сиси клек.

Гръб – За гръб той е препоръчвал гребане с дъмбели в легнала позиция, набирания и неговия вариант на придърпване на горен скрипец.

Корем – Жиронда е смятал, че стандартните коремни преси недопринасят по никакъв начин за развитието на коремните мускули. При тях тялото ни има тенденцията да използва други мускули освен коремните и това е нежелателно. Той е препоръчвал неговият варинт – жабешки коремни преси. Тяхната цел е максимално да изолират коремните мускули.

Рамо – За него най-добрите упражнения за рамо са странично повдигане на дъмбели и повдигане за задно рамо от наклон.

Трицепс – Най-доброто упражнение за трицепс е разгъването зад глава с дъмбел. Според него това е едно от най-добрите изолиращи упражнения за този мускул.

Бицепс – Той е бил привърженик на концентричното сгъване и на упражнението което той е измислил, така нареченото, Скотово сгъване.

Заключителни мисли:

През годините той е измислил и използвал много и различни методи за трениране. Винаги е търсил различен подход и не се е съобразявал прекалено много с мнението на по-голямата част от хората.

През неговата кариера той издава и няколко книги в които споделя много от нещата, които е научил през годините.

Той е бил изключително умен и още от млад той е вложил цялото си сърце в този спорт. Много от нещата които той е твърдял години по-късно са били доказани че наистина са така.

Той е виждал нещата по-различно от хората около него, колкото и странни да са били методите му по това време, най-важното е че те са работели и са давали резултати.

Един човек, който е изпреварил времето си.

By Admin

Вашият коментар