Визуализация за повече фитнес резултати
Визуализация за повече фитнес резултати
Използвана правилно визуализацията (умствените образи) може да ни доближи до желаните резултати.

Сигурен съм че за много от Вас идеята ще звучи странно, но съм сигурен че до края на статията ще погледнете на нещата с нови очи.

Визуализацията (или използването на умствени образи или силата на въображението) има своето място във всяка една тренировка.

Силата на ума ни е била доказвана през вековете не един път. Всички сме чували за онези случаи където майката е способна на действия изискващи огромни количества сила, само и само за да спаси детето си.

Мозъкът ни е сложен орган, в това няма спор и дори днес все още много неща свързани с него остават загадка за нас.

Какво точно е визуализацията?

Визуализацията (умствените образи) са били и все още са част от тренировките и методиките на голяма част от елитните културисти и спортисти.

Дори Арнолд Шварценегер не веднъж говори за силата на визуализацията и как той я е използвал във своето ежедневие и тренировки. Той си е преставял своите бицепси като върховете на планина. И как след всяко повторение тези върхове стават все по-високи и по-високи. Той е накарал ръцете си да растат не само чрез физически тренировки но и чрез ментален фокус.

Голяма част от лидерите и менторите в днешно време също говорят за силата на умствените образи и колко е важно да си представите вашите цели, да си ги представяте така все едно вече са постигнати. Сигурен съм че сте чели поне една книга където се споменаванещо такова.

Предполагам че това започва да ви звучи като бръщолевенето на някой леко подпийнал. Но нека да ви дам малко по-истински причини да се замислите.

Какво показват научните данни?

Може и да звучи изненадващо но по темата има голям обем от изследвания. Голяма част от проучванията изследват ефекта от визуализацията върху атлетичното представяне и физическа сила:

Една част от изследванията показват че умствените образи могат да бъдат успешно използвани като начин за рехабилитация и възстановявне след травми и наранявания.

Няколко други мисловни техники също са свързани с подобряване на възстановяването след спортни травми и контузии:

 • Определяне на точни цели
 • Позитивно говорене
 • Използването на лечебни изображения
 • Фокусиране иконцентрация

Като обощение може да се каже че данните сочат към това че ползи от използването на визуализацията има. Не само от към изпълнение, координация, но подобренията постоянно има и от към сила. Допълнително има данни сочещи че може да се използва успешно и при възстановяване от травни и наранявания.

Степендана различните подобрения са различни в зависимост от големия брой фактори които играят важна роля, като: методи, техники, мускулите които се използват, участници и др.

Колкото повече време се практикува визуализацията толкова по-добри можете да станете. Може да бъде използвана успешно както от начинаещи така и от опитни атлети и спортисти.

Тогава защо хората я пренебрегват?

Говорил съм си не един път с различни хора на тази тема. Има такива които са по-отвори към тези идеи, но често повечето смятат че това са си просто глупости.

До някаде това ми се вижда напълно нормално.

Замислете се. Тази идея с умствената визуализация, може да се погледне като идеята за позитивното мислене. Всички са чували за книгата „Тайната“. Точно от тук мисля че идва и проблемът. Тази концепция е толкова дъвкана че вече е се е превърнала в някакво клише и поредните небивалици.

Просто защото се използва от някои хора да печелят пари не означава че в основата няма нещо вярно.

Цялата тази концепция за силата на ума и визуализацията е много по-стара от колкото тези книги. И изобщо не е някакъв маркетинг трик за печелене на лесни пари. Но за жалост я използват точно за това.

Ние използваме умствени образи всеки ден

Ние го правим всеки ден. И то по безброй пъти.

Ние си представяме бъдещето, как ще изглежда новият ни апартамент, как и къде ще премине почивката ни през уикенда и много други неща.

В основата си това е планиране. Но точно там се крие и кюча. Ние сме способни да превърнем тези умствени образи в реалност. Така че дори да отричате всичките тези научни данни няма как да отречете че всичко започва с една такава визуализация в ума ни.

Наистина ли визуализацията може да помогне?

Не всички сме способни на еднакви нива на визуализация.

На някои хора може да им се отдава повече и да са способни на създаването на по-силни образи. Това не трябва да Ви обезкуражава обаче. Колкото повече практикувате толкова по-лесно става.

Можете да започнете с 10-15 минути на ден.

Това е повече от достатъчно.

Можете да използвате два подхода:

 • Представете си целите, представете си тялото което искате да изградите и как искате да изглежда. Преставете си всяка извивка и мускул.  Ако искате да успеете да го постигнете трябва да можете да си го преставите.
 • Ако ви е малко по-трудно да визуализирате тялото което искате можете да намерите различни снимки на някои от хората които ви харесват. Сложете тези снимки на плота на компютъра си, в стаята си, на телефона си. Нека тези образи са около вас и да ги виждате всеки ден. Така тези образи ще се отпечатат върху вашето подсъзнание.

Важно е да не забравяме че визуализацията е само една част от целия пъзел. Важно е и да предприемем нужните действия които ще осигурят постигането на тези цели. Мога да си преставям как правя мъртва тяга с 200 кг. колкото си искам но ако не влезна в залата нито един път, няма да има никаква полза.

Друг пример е ако постоянно си представям как искам да сваля 10 килограма. Но, представете си, че никога не премина на добър и здравословен хранителен режим, как ще успея да сваля тези килограми?

Визуализирайте вашите тренировки

Едно от нещата които правя е сутрин или следобед преди тренировка да отделя малко време през което да си отпочина и да визуализирам цялата си тренировка. Представям си всички детайли, от упражненията до това какво се случва по време на почивката или по време на тренировката.

По този начин нещата по време на тренировката преминават много по-лесно и приятно. Това подобрява и връзката межеду мозъка и мускулите, което от своя страна води към много по-продуктивни тренировки.

И Вашето ежедневие

Знам че говорих предимно за фитнес, тренировки, мускули и сваляне на килограми, но ползите от умствените образи и визуализация не е нужно да се ограничават само до там.

Тази концепция може да бъде успешно използвана и в много други области от живота Ви:

 • Спорт (разбира се)
 • Хоби
 • Бизнес срещи
 • Сключване на сделки
 • Водене на разговори
 • И други ситуации които могат да възникнат в училище, университа или работното Ви място

Преди време почти постоянно докато бях под душа (всъщност все още го правя) постоянно разигравах различни ситуации с моите клиенти.

Постоянно изкачах с въпроси, които ще са ми трудни, търсих начини да бъда по-добър и да помагам повече. Опитвах се да разиграя различни моменти и разговори и как бих очаквал да преминат.

Това ми помага изключително много в това да се чувствам по-спокоен, по-подготвен и да мога постоянно да търся начини да бъда по-добър в това което правя.

Бавен процес е, няма спор, но има полза. И сами може да се обедите в това.

By Admin

Вашият коментар