Бил Пърл
Бил Пърл
Той е един от най-емблематичните културисти в историята.

Бил Пърл е не просто бодибилдър, той е бил незаменим елемент от целята бодибилдинг индустрия. Той основава няколко фитнес салони и тренира голям брой хора.

Той е бил на сцената и се е състезавал дори на 41 години. Целият му живот е бил спорт.

С неговата класическа физика и добре изградени мускули, които дават усещането за огромна сила и мощ, той е една от легендите доказали са се през годините.

Ранни години

Уилям Арнолд „Бил“ Пърл е роден на 31 октомври 1930 в Прайнвил, Орегон от самото начало той е изправен пред трудности. Точно в тези години Голямата депресия е в силата си. Неговото семейство се прехранват трудно и постоянно са в движение в търсене на работа.

Още от ранна възраст (когато е бил само на 10 години) вече е било ясно, че Бил Пърл е щял да бъде бодибилдър. Той е мислил и искал само едно нещо, а именно да тренира и да качва мускули.

За да постигне това, той е работил и правил всякакви занимания, които са му помагали да тренира.

Дори като дете е бил известен с това, че е искал да развие тялото си. Едва като тийнейджър, открива нещото, което е търсел – бодибилдинга. Всичко това става след като негов приятел му показва списанието „Strength and Health“. Тогава той решава, че иска да е на корицата на това списание.

Мотивация за успех

След като вече е открил своето призвание е оставало само да предприеме нужните мерки.

Искал е да си купи комплект с тежести. За да направи това той е работил цялото лято. Без значение каква е работата, само и само за да спести достатъчно пари.

Но нещата не са се оказали толкова прости.

По това време светът е бил в разгара на Втората световна война. Желязото, което е било налично е било използвано за други цели. Отнело е 2 години докато комплекта с тежести бъде доставен на Бил.

Но това е довело само до по-голямото уважение и благодарност от негова страна. Той го е ценял много повече и го е използвал за първата крачка към величието си.

Неговото желание да стане кулутирст си е проличавало дори в училище. Той е пишел дълги текстове и есета за културисти и стронгмени като Юджин Сандоу. Също така, е участвал постоянно в различни спортни състезания.

Военноморския флот

Бил се присъединява към военноморския флот след като завършва училище през 1950. От там той бива командирован в Сан Диего, където попада на фитнес залата на Лео Стърн. Това е второто стъпало, към неговото величие и успех.

Тази фитнес зала не само, че позволява на Пърл да тренира безплатно, но там той научава безценни уроци свързани с правилното трениране и най-ефективните методи за покачване на мускулна маса.

Ефекта е бил налице.

През 1952 Пърл се класира на 3-то място в състезанието Mr. San Diego.

Отваряне на фитнес салон и пътят към успеха

Само година по-късно, през 1953, нещата за Бил Пърл започват да се нареждат. Той доминира на почти всички състезания, които съществуват по това време (Amateur Mr. Universe, Mr. America, Mr. California, Mr. Southern California, Mr. Oceanside).

Всичко това се случва, когато той е едва на 23 години.

През 1954 неговата служба във военноморския флот приключва. Той изтегля всичките си спестявание по това време (възлизащи на около 2800 щатски долара) и се премества във Санкраменто, където отваря своя собствена фитнес зала.

Така както той е бил вдъхновен от хората преди него, той е искал да вдъхновява другите. Той помага на много културисти, един от най-известните от които е Крис Дикерсън.

В последствие той отваря още 8 фитнес зали в северна Калифорния. Но така като е липсвала личната връзка и комуникация с клиентите му, той решава да остане само с един фитнес салон.

Малко по-късно, през 1956, той се завръща отново на бодибилдинг сцената и печели Mr. USA. Също така, през 1961, в Лондон той печели и Mr. Universe.

Всичките тези титли само повече затвърждават Пърл, като един от най-великите.

Бил Пърл – стронгмен

С растенето нанеговата слава Бил започва да бъде канен в различни предавания и шоута. За да може да направи всичките тези гостувания по-забавни и интересни за публиката, той решава да прави представления в стил стронгмен.

Той е правил различни неща:

 • Надувал е бутилки с топла вода ( наричани още термофор или грейки).
 • Късал е вериги.
 • Късал е регистрационни номера на коли.

Правил е и други впечатляващи подвизи изискващи страхотна сила:

 • Раменна преса с щанга зад врат – 140 кг.
 • Избутване на щанга от хоризонтален лег – 205 кг.
 • Клекове – 275 кг.
 • Преден клек – 225 кг.

Той е бил известен и със това, че е можел да счупи на две конски подкови и да разкъса на две онези големите телефонни книги.

В последствие той продава своя фитнес салон и купува друг, но този път в Лос Анжелес.

Списанието „Health and Strength“

Горд собсвеник на разрастващ се бизнес в Лос Анжелес, той е искал да се фокусира над това да помогне и да тренира другите хора.

Той решава да се състезава за последно през 1967 (на 37 години).

Отново, без да е изненада, той печели състезанието Mr. Universe в Лондон. На възраст на която повечето са прекалено стари за да се състезават, той показва, че все още е един от най-добрите.

Тогава той хваща вниманието на Оскар Хайденстам от списанието „Health and Strength“ в Лондон. Това е бил Английският еквивалент на списанието „Strength and Health“, където Бил като дете е искал да бъде на корицата.

Дори и да не е точно на същото списание, той сбъдва своята мечта като дете.

Краткотрайното оттегляне

След 1967, той решава, че е време да се оттегли. Продава своя фитнес салон и отваря клуб свързан със здравословен начин на живот в Пасадена, Калифорния.

Целта на този клуб е да бъде от помощ на всички видове атлети.

Но това е изглеждало като затишието пред бурята. Междувременно все повече неща са започвали да се говорят по адрес на Бил Пърл. Че се е оттеглил, защото не му е стискало да се състезава с по-младите атлети, че явно не ставал за тези неща вече.

По това време Пърл е бил на 40 години и не му е пукало особено за тези слухове. Но на Лео Стърн, му пукало.

Mr. Universe 1971

Лео е бил близо до Пърл през годините и е виждал неговите потенциал и възможности. Той е смятал, че Пърл е има още много потенциал в себе си.

След известно обеждаване, Лео успява да убеди Бил да влезе във форма и да се състезава отново.

След някоко месеца тренировки, въпреки трудностите и за изненада на всички, той печели Mr. Universe отново. Където той побеждава Франк Зейн, Рег Парк и Серхио Олива.

Той печели титлата Mr. Universe 4 пъти в период от 18 години, нещо нечувано по това време.

Оттеглянето

Малко след победата си той се оттегля за последно то културизма.

Той спира да се снима и приключва всякакви дейности свързани с фитнеса и бодеибилдинга. Когато го питат защо така рязко е спрял всичко той казва, че според него е видял достатъчно. Чувствал се е странно на сцената и е смятал, че е по-редно да бъде като част от съдиите. Според него, това му напомняло за възрастен човек, който се опитва да се държи като дете.

Малко по-късно той започва да се занимава с колоездене. От време на време се е занимавал с тренировки, но никога повече не се е състезавал.

Тренировки

Тренировъчната система на Бил Пърл определено е по-сложна от типичните сплитове за които сме чували.

Ето как е изглеждал един типичен тренировъчен сплит:

 • Понеделник – Тренировка за цялото тяло
 • Вторник – Гърди и Гръб
 • Сряда – Тренировка за цялото тяло
 • Четвъртък – Крака и Рамо
 • Петък – Тренировка за цялото тяло
 • Събота – Ръце
 • Неделя – Почивка

И това не е всичко:

 • Всяка тренировка за цялото тяло използва различни упражнения спрямо последната такава.
 • Прасците се тренират всеки ден
 • Предмишници, Корем, Крака, Бицепс и Врат се тренират всеки ден с по едно упражнение за всяка група – 6 серии)
 • Трябва да се правят около 18-20 серии на упражнение в диапазона 8-10 повторения в дните когато се тренират отделни мускулни групи.

Хранене

В началото на кариерата си той се е хранил като всеки друг бодибилдър по това време. С много месо и цели храни.

На 39 години обаче той открива, че този начин на хранене започва да оказва своя негативен ефект върху тялото му. По време на работата си във здравния клуб, той открива, че кръвното му налягане, пикочната киселина и триглицеридите му са завишени много над нормалните стойности. Дори му препоръчват че трябва да влезе в болница.

Той осъзнава, че не може да продължава с този хранителен режим с висока консумация на месо. Дори е вярвал, че болките в ставите му са били от части свързани с високата консумация на месо.

Тогава той преминава на Лакто-ово вегетарианство. Фокусира се над консумацията на зърнени храни, зеленчуци, яйца и млечни продукти, като избягва всякакви меса и риба.

Какво можем да научим от него?

Той е източник на много знания и опит.

Той е бил изключително отдаден. Още от малак е знаел какъв иска да стане като порасне. Той е правил всичко възможно за да я сбъдне. Нито икономическата криза нито нищо не е успяло да го спре по пътя към величието.

Той е пример и как да връщаме обратно на хората и как да споделяме. Неговата топлота и характер са добре познати. Дори когато е бил на върха той пак е търсил начини да помога и да учи хората.

Той е един от първите бодибилдъри които пишат тренировъчни курсове по културизъм и други брошури. Много от неговите книги се продават и до ден днешен където той споделя своя опит и успехи.

За него културизма не е просто спорт, а много повече. Това е общност.

By Admin

Вашият коментар