кога един ананас е узрял

Ананасът е един страхотен плод който си заслужава да добавим в една здравословен хранителен режим. Ползите от консумацията на ананас са не една.

И все пак с тази твърда кора, бодливи люспи и листа той може да откаже много хора от това да го купят. Просто защото не знаят какво купуват и какво се крие под тази твърда обвивка.

Когато не можем да видим плода от вътре е много трудно да направим правилния избор. Не случайно има толкова методи за избирането дори на диня от пазара.

Тук ще разгледаме какви са най-дбрите методи да изберем правилният плод.

1. Цветът

В зависимост от толкова колко добре е узрял един ананас цветът му се променя. От зеленосив преминава към жълтеникав когато узрява.

Така че колкото по-жълт е външният вид на ананаса толкова по-узрял е той. Имайте предвид че някой ананаси могат да бъдат напълно узрели и въпреки това да имат зеленикави оттенъци на някои места по кората.

Стремете се към плодове които са златисто жълти по цялото си протежение от горе до долу. Ако цветът преминава в тъмно оранжеви нюанси това е една идея в повече. Жълтеникавият цвят започва обикновеннот от основата на плода. Колкото по-нагоре стига жълтият цвят се смята че толкова по-сладък е той.

Интересен факт е че след като бъде откъснат ананасът спира да зрее. Това означав че зеленикавите, не добре узрели ананаси в магазина, ще си останат горе долу така – зелени.

2. Допир

Дори когато ананасът е добре узрял кората и люспите продължават да бъдат там. Няма как да заобиколим този факт. Но все пак можем да преценим по-добре дали е анансът е узрял и на допир.

За разлика от едно узряло и едно не узряло авокадо, разликата при ананаса не е толкова драстична. Въпреки всичко един добре узрял ананас ще бъде малко по-мек на допир ако опитате да го стиснете.

Той трябва да бъде твърд но и да поддава леко под силата от натиска на ръката Ви. В общи линии не искате ананас който е твърд като камък.

3. Аромат

Ако всичко до тук Ви подскасзва че ананасът е добре узрял то можете да опитате и да го подушите. Може и да не е нещо ново за Вас но все пак е важно да се спомене.

В основата на стеблото си анансът трябва да има плодов и сладък аромат. Върепки че ароматът може да се усети и по целия плод, то там е най-силно изразен.

Внимавайте за ананси които имат дъх на ферментирало, оцет или алкохол. В този случай е малко късно и той е презрял.

4. Тегло

Обърнете внимание дали ананасът е тежък. В общия случай ако ананасът е по-тежък това означава че има повче сок в него. Повечето сок придава по-голяма тежест, а повече сок означава и че е по-добре узрял.

Когато говорим за тежест не говорим за големината на самия плод. Самият плод трябва да Ви изглежда по-тежък в сравнение с останали плодове със сходна големина. Този принцип важи и при други плодове като когато избираме узрял нар.

Примерно ако един голям ананас тежи колкото един по-малак, то тогава по-вероятно е малкият да е правилният избор.

5. Външен вид

Обърнете внимание и на формата на плода. Ананасът трябва да има добре развити и заоблени краища, а люспите да бъдат добре развити. Очичките на люспите (заострения център) трябва да изпълват люспите и да са сравнително плоски.

Листата е добре да имат хубав зелен цвят.

Избягвайте плодове които нямат здравословен вид. Такива които имат червенокафява кора, пукнатини, мухъл, кафяви увехнали листа.

6. Произход

Обърнете внимание от къде идва плодът. Ако можете да избирате изберете такива плодове които идват от държави които са по-близо до България.

Идеята е че на им се е налагало да пътуват по-малко за да стигнат до Вас и вероятно ще бъдат много по-свежи.

Купих неузрял ананас, а сега какво?

Ако вече сте купили неузрял ананас, както споменах по-горе той няма да узрее повече от това. Това не означава че трябва да го изхвърлите, разбира се.

В случаите в които се сдобием със не добре узрял ананс той може да бъде добавен към различни сладки храни, ястия и др. Целта е да компенсираме киселия вкус.

Зелен ананас може да бъде използван за:

  • Смутита
  • Млечни шейкове
  • Печени десерти и торти
  • Като част от сладко-кисело ястие
  • Дори можете да го изпечете на грил за да умекне и да се карамелизира.

Как да задържите Ананаса свеж за по-дълго

Стига да не нарежете ананаса той може да бъде оставен няколко дена на стайна температура без да се развали.

Ако го нарежете не го оставяйте на стайна температура защото може да се развали много бързо – до няколко часа.

Ако сте нарязали целия ананас можете да запазите неговата свежест като го сложите в хладилник. Ако ананасът е цял и не нарязан той може да издържи до 2 седмици в хладилника. Ако обаче го нарежете или обелите може да остане свежест до седмица.

След като премахнете короната, кората и сърцевината, опитайте се да го направите на по-големи парчета, така че да може да задържи повече от хранителните си елементи.

Ананасът може да бъде и замразен във фризер. Опитайте се да го нарежете на по-големи парчета така ще можете да запазите повече от вкуса му, понеже замразяването може да доведе до загуба на вкуса на ананаса. Поставете го в найлонова торбичка или кутия за храна която е подходяща за замразяване. Във фризера той може да остане до 6 месеца.

By Admin

Вашият коментар