Анаболитни и катаболитни процеси

Анаболитните и катаболитните процеси са процеси извършващи се в нашето тяло, едните са процесите на изграждане (анаболитните), а другите са процесите на разграждане (катаболитните). Вероятно повече от вас ще кажат, че анаболитните процеси са по-важни и трябва да се намалят катаболитните процеси до минимум. Истината обаче е, че процесите на изграждане и разграждане в тялото са зависими едни от други, клетката не може да съществува, ако само разгражда вещества, без да синтезира нови. Анаболитните и катаболитните процеси изграждат и обясняват единната биохимична и енергийна същност на метаболизма. Вероятно доста хора все още не знаят, че по време на тренировка ние всъщност стимулираме катаболитни процеси  нашето тяло, които разграждат нашите мускулни тъкани. За някои хора това може да звучи странно, но ако се замислим, ще видим логиката. Не може да имаме процеси на изграждане, ако не ги предизвикаме, а те се предизвикват именно, чрез трениране на мускулите. Кратко казано ние разграждаме мускулите, за да може да се изградят и станат по-големи и по-силни. Добре е да знаем как анаболитните процеси се влияят от катаболитните и обратно, защото колкото по-добре познаваме тяхната зависимост, толкова по-добри резултати ще имаме в залата!

Анаболтитните процеси

Както вече казахме анаболитните процеси се предизвикват благодарение на катаболитните процеси. По време на тренировка и нормалните ежедневни дейности, нашето тяло е под стрес и се намира в катаболитна фаза. Нормалния отговор на тялото при катаболитни процеси е чрез процеси на изграждане.  Анаболитните процеси се извършват в тялото с помощта на енергията от погълнатата храна, достатъчно почивка и хормоните: соматотропин, инсулиноподобен растежен фактор, инсулин, тестостерон, естрадиол.  Анаболитното действие е – от по-прости молекули (предшественици) изграждат големи органични молекули, като те са зависещи от енергията (енергозависими процеси). Този процес може да се раздели на три етапа: синтезиране на междинни съединения, синтезиране на мономерни единици и синтезиране на полимери и мономери.

Катаболитните процеси

Катаболитнтие процеси (на разграждане) са процеси отделящи енергия, която се освобождава от разграждането на веществата се означава като калорийна стойност, отбелязва като kcal/g (килокалория за грам от веществото). Под влиянието на катаболитните процеси, основните хранителни вещества белтъци, мазнини и въглехидрати се разграждат до крайни продукти, вода, СО2, амоняк, урея, пикочна киселина и др. Които в последствие се изхвърлят от организма чрез отделителната система.  Катаболитните процеси се извършват по време на физическа активност, като те всъщност са виновниците за изграждането на по-големи и силни мускули и изчистването на подкожните мазнини.

Балансиране на процесите
Чести грешки при много хора са, че опитват да спрат катаболтните процеси или пък, че прекаляват с тях (тренировките) в идеята си да получат максимални резултати.
Това не е добър подход, тъй като процесите са зависими едни от други и са еднакво важни. За да имаме максимални резултати, трябва да балансираме процесите на анаболизъм и катаболизъм. Трябва да разрушаваме мускулите си и да разграждаме голямо количество вещества за да освободим енергия, но също така и трябва да оставим тялото ни да почива достатъчно качествено и дълго и да поемаме необходимата храна, за да успее то да възстанови разградените тъкани и да изгради нови по-големи и по-силни. Когато човек тренира прекалено често и не спи достатъчно или не се храни достатъчно, не оставя избор на тялото си освен да стой по-дълго в катаболитна фаза и така резултатите намалят или дори се обръщат от прогрес в регрес!

Как да постигнем баланса
Най-важния момент е да следим прогреса си, така ще знаем дали сме на правилния път (добре балансиран). Ще споделим някои неща на които да обърнете внимание за да сведете загубите от прцесите до минимум:

  • Не прекалявайте с тренировките и продължителността им. Често залъгани от познати и приятели или списания, променяме програмата си до степен в която тялото ни не спира да тренира 7 дни в седмицата. Повечето хора ще си помислят, че щом тренират всеки ден, ще имат по-добри резултати. Това може да е вярно само ако оставяте тялото си да почива и да се възстановява, което трудно ще стане ако тренирате тежки и продължителни тренировки, спите малко или не се храните достатъчно.
  • Не опитвайте да подтиснете катаболитните процеси, защото както вече неколкократно казахме, те са толкова важни за вас колкото и анаболитните. Ако намалите тренировката си или нейната интензивност, то в тялото ви ще протичат много слаби процеси на катаболизъм и съответно няма да има нужда от процеси на изграждане. Т.е. ако тренирате прекалено рядко и кратко, без интензивност и спите по 12 часа, и се тъпчите с храна, също не е добър вариант.
  • Ако тренирате редовно и тежко, но не прекалявате, оставете тялото си да използва максималния анаболитен прозорец. Т.е. опитвайте да лягате преди 11 вечерта, да ставате не по-рано от 7 сутринта. Тялото ни е устроено така, че когато слънцето залезе то изпада във фаза на анаболизъм, а когато слънцето се показва сутрин, анаболизмът се измества от катаболизмът които трае през деня.
  • Избягвайте естрогенни храни (храни които съдържат синтезиран естроген или увеличават производството му): соя, храни обработвани с пестициди, говеждо месо от месарниците (естрогенът се добавя в храната на кравите и се натрупва в клетките в тялото им, съответно и в месото което срещаме в месарниците). Агенцията за контрол на храните и лекарствата твърди, че не позволява употребата на добавени хормони в свинското или птичето (пилешко, яйца, пуешко), така че тези храни би следвало да не съдържат естроген. Подобен тип храни, ще наклонят везните в полза на катаболните процеси, може да ароматизират, т.е. изменят някои от вашите анаболни хормони(тестостерона например) в естроген.
  • Релаксирайте – физическия и психическия стрес оказват голямо влияние над процесите в тялото. Опитайте да се отстраните от подобни ситуации, или ако не можете да ги избегнете опитвайте да се отпускате.
  • Избягвайте цигари, алкохол и разбира се всякакъв вид наркотични вещества. Те не само, ще забавят прогреса ви, но и както всички знаем вредят на здравето ви.
  • Яжте храни богати на фибри (пълнозърнести тестени изделия, овесени ядки и др), така ще спомогнете на храносмилателната система да усвоява по-добре храната и да изхвърля по-лесно ненужните вещества.
  • Яжте зеленчуци и плодове, те са богати на витамини и антиоксиданти – полезни вещества за здравето на тялото ви. Също така в много от тях има така наречените естроген блокери, които ще предотвратят евентуалното ароматизиране на вашите така важни анаболни хормони.
  • Пийте достатъчно течности, за да подпомогнете на всички процеси извършващи се в тялото ви. Всички биохимични процеси извършващи се в тялото ни се извършват с помощта на водата (във водна среда).Следователно ако не приемате достатъчно течности, ще попречите на анаболитните и катаболитните процеси в тялото ви.

By Admin

Вашият коментар