как да изберем авокадо

как да изберем авокадоПоради някаква причина винаги, когато отида в магазина и искам да си купя авокадо никога не съм сигурен дали е добре узряло. Цветът не винаги е добър показател. Някои авокадота стават тъмно зелени, дори почти черни когато узреят. Други, остават светлозелени.

Затова реших да поразпитам и да проуча какъв е най-добрият начин и как да разберем дали авокадото е узряло.

Най-добрият начин да разберем дали едно авокадо е узряло е да го стиснем леко в дланите си. При лекият натиск авокадото трябва да е твърдо, но съвсем малко меко.

Узрялото авокадо може да се държи в хладилник поне 2 дена.

Избягвайте плодове, които са много меки или имат черни петънца по кората.

Как да изберем узряло авокадо

  1. Обърнете внимание на цвета на авокадото. Обикновено., когато узрее авокадото потъмнява. Също така, имайте на предвид, че някои сортове могат да бъдат зелени дори когато са узрели.
  2. Стиснето го леко. Трябва да се усеща твърно и съвсем леко меко. Ако е много твърдо на допит и при стискане, можете да го купите, ако смятате да го ядете след няколко дни.
  3. Обърнете внимание на кората на авокадото. Обикновено тя трябва да е съвсем леко грапава.

Какво да правим с неузряло авокадо?

Не винаги е нужно да избягваме неузрелите авокадота. Ако искате да си купите няколко плода на един път за да имате през седмицата тогава е добре да си купите авокадота, които са узрели в различна степен. Така ще имате добре узрели плодове за през седмицата.

Ако сте си купили неузряло авокадо, един от добрите начини да забързате процеса на зреене е да го поставите в кафява хартиена торба на стайна темепература за около 2 до 5 дена.

Ако добавите към авокадото, киви или ябълка, можете допълнително да забързате процеса на зреене. Причината за това е етилена, който се отделя от тях.

Как да запазим авокадото?

Едно добре узряло авокадо (и не нарязано) може да бъде държано в хладилник 2 или 3 дена.

Ако искате да запазите, колкото се може по-дълго нарязано авокадо напръскайте го леко с лимонов сок, сок от лайм или бял оцет. Обвийте го добре във фолио или го сложете в кутия за храна, която не позволява сериозен достъп на въздух. След това го сложете в хладилника. По този начин ще запазите цветовите и хранителни качества на авокадото.

Има ли разлика между различните сортове авокадо?

Въпреки, че на първи поглед изглеждат много еднакви те могат да се различават едно от друго. Всъщност имат над 500 различни сорта авокадо.

  • Някои имат по дървесен и ядков привкус докато други имат по-лек и не натрапчив вкус.
  • Някои се белят по-лесно от други.
  • Различните сортове авокадо могат да имат различно съдържание на мазнини, което от своя страна ги прави и по-калорични.

By Admin

Вашият коментар